יום שלישי, 6 במאי 2014

העוגה הישראלית שלי

לכבוד יום העצמאות רציתי להכין איזושהי עוגה שתהיה הכי ישראלית שיש. כזו שכל אחד מכיר ואוהב, כזו שכל אחד גדל עליה וכזו שאם תתקלו בה בחו"ל תיזכרו בבית.

ניסיתי לחשוב על משהו שמשלב מיליון דברים ביחד – משהו בין קוגל לקדאיף עם פתיתים. כבר חשבתי על איזו הכלאה בין כל השלושה, אבל משום מה, פתיתים לא היו בבית (כנראה השפעות לוואי של פסח), הקינמון נגמר ולא הייתה שום גבינה קשה במקרר. איך בדיוק אפשר להכין משהו אם אין פתיתים, את קינמון או גבינה.


רציתי כבר לרדת למכולת לקנות את כל הדברים שחסרים לי, אבל אז נחתו עיניי על 2 חבילות של אינסטנט פודינג. אז הייתה ההארה - עוגת ביסקוויטים. הכי ישראלי שיש. בעיניי לפחות.
כל אחד מכיר את העוגה הזאת. סביר מאוד שכל אחד אוהב – הרי אין מה לא לאהוב בה. לא בטוחה אם כל אחד גדל עליה, אבל אני לפחות כן. ואם הייתי נתקלת בה בחו"ל – הכי הייתי חושבת על הבית ועל אמא.
אצלנו בבית, העוגה הזאת לא מיועדת לחגיגות גדולות או לחגים מסוימים. העוגה הזאת פשוט מעין פינוק אחד גדול, פינוק שלא צריך תירוץ להכין אותו אלא פשוט מכינים אותו כי הוא קל, מהיר, כייפי להכנה, ויוצא פשוט גן עדן. גן עדן ישראלי.


תמיד אמא היא זו שמכינה את העוגה הזאת, אבל אמא ואבא כרגע באילת (בלעדיי – ארורה תהיי עבודה להגשה! שתיכן!) אז לכבוד חזרתם דווקא ביום העצמאות החלטתי להכין את העוגה הזאת כהפתעה! השמועות אומרות שגם לי יש הפתעות אז זו דרך קטנה להגיד תודה.


זו הפעם הראשונה שהכנתי את העוגה הזאת והיא עוד אמורה להיות הפתעה, אז החלטתי לשלב בה עוד משהו 
קטן, מפתיע ודי ישראלי – עוגיות חלבה. עוגיות חלבה רכות שנמסות בפה. אז הכנתי גם עוגיות, שלחלוטין אפשר להכין ולאכול סתם ככה. אכלתי עוגייה או שתיים לפני סתם ככה, אבל החזקתי את עצמי שלא לאכול עוד כי רציתי לשלב את העוגיות בנוסף לשכבת הפתי-בר.

ועוד שדרוג קטן, הפתי-בר שלנו לא נטבל בחלב, ככה סתם – אנחנו טובלים אותו בקפה. עוד שלמות.





לפני שנמשיך, אני רוצה להקדיש דקה לפתי-בר, העוגייה המושלמת ביותר שהמציאו. נכון שפתי-בר זה בכלל שם צרפתי אבל לא אכפת לי. בעיני זו עוגייה ישראלית, הראשונה שכל ילד אוכל (מפורר בעצם). זו העוגייה שטובלים בקפה בבוקר, שצריך לספור עד 10 כדי להגיע לרמת הרכות הנכונה לפני שהיא נעלמת בתוך הקפה. זו העוגייה שמכינים ממנה כדורי שוקולד, וזו העוגייה שממנה מכינים את הבסיס לעוגות הגבינה של שבועות (שעוד מעט מגיע). ובקיצור – זה טוב, זה אסם.

(נכון שיש פתי-ברים של חברות אחרות, אבל אני הכי אוהבת את זו של אסם, כל השאר סתם מזויפות).





אז תפנו לכם קצת זמן להכין את העוגה הזאת, לא רק לכבוד יום העצמאות, אלא סתם כשבא לכם משהו טעים וביתי - עם תוספת קטנה משלי.

רק מזהירה מראש - את העוגה הזאת מיישרים. הרבה. משום מה, היא אף פעם לא ישרה...

שיהיה לכולם חג עצמאות שמח!

XOXO
דורין.

העוגה הישראלית שלי


כמות: עוגה אחת, בתבנית מרובעת, עגולה, מלבנית – איזו שתרצו. הפעם הכנתי בתבנית מרובעת 23X23.
מקור: עוגיות החלבה מכאן ושאר העוגה מאמא ♥

עוגיות חלבה:
תנור: 160 מעלות
זמן: 14 דקות
כמות: כ-20 עוגיות

מצרכים:
100 גרם חמאה רכה
1/2 כוס סוכר

כפית תמצית וניל
1/2 כוס טחינה גולמית

1 כוס + 2 כפות קמח תופח*

עוגת ביסקוויטים:
מצרכים:
עוגיות החלבה
חבילה של פתי-בר
2 חבילות אינסטנט פודינג וניל
2 קופסאות שמנת להקצפה, קרה
1/2 1 כוסות חלב, קר
חצי כוס מים + 2 כפות גדושות קפה



אופן ההכנה:
עוגיות החלבה:
מחממים תנור ל-160 מעלות
במיקסר, עם וו-גיטרה, מקציפים ביחד את החמאה והסוכר במשך 2-3 דקות, עד לקבלת תערובת אוורירית ותפוחה (= "פלאפית", fluffy). מוסיפים את תמצית הווניל והטחינה וממשיכים לערבב עד שהכל מתאחד.
מנפים לתוך הקערה את הקמח ומערבבים רק עד שהקמח נטמע בתוך התערובת.
יתקבל בצק מעט לח ושמנוני ומעט פירורי. אם התערובת מידי יבשה – מוסיפים כף טחינה, אם התערובת מידי רטובה – מוסיפים כף קמח.
יוצרים כדורים – מגלגלים בין הידיים או בעזרת כף קפיצית ומניחים על נייר אפייה עם מעט רווח בין העוגיות.
מכניסים לתנור שחומם על 160 מעלות, למשך 14 דקות. העוגיות יוצאות רכות מאוד אז מניחים להן להתקרר בשקט (בעוגה שלנו גם ככה נפורר אותן, אז פשוט מחכים שיתקררו, שנוכל לגעת בהן).

הקרם:
מקציפים ביחד את השמנת, החלב ואת 2 חבילות האינסטנט פודינג במשך 2-3 דקות רק עד לקבלת קרם אוורירי ויציב. להיזהר שלא להקציף יותר מידי, אחרת הכול יתפרק.
בצלוחית רחבה ונמוכה, מערבבים ביחד מים וקפה.

הרכבת העוגה:
טובלים כל פתי-בר בתמצית הקפה טבילה קצרה ומסדרים בתבנית שכבה אחידה. אם צריך, שוברים עוגייה כדי למלא את הרווחים.
בעזרת לקקן, מעבירים כשליש מכמות הקרם לתבנית ומשטחים בעדינות – להיזהר שהפתי-בר לא יזוז. מיישרים את הקרם לשכבה חלקה.
מפוררים מעל שכבת הקרם את עוגיות החלבה, בערך חצי מהכמות שהכנתם. מהדקים מעט לתוך הקרם.




מעל עוגיות החלבה, יוצרים שכבה נוספת של פתי-בר טבול בקפה. מעל עוד שכבת קרם, עוגיות חלבה, פתי-בר ושכבה אחרונה של הקרם ומיישרים לשכבה אחידה.
מכסים את העוגה בניילון או נייר כסף, מכניסים למקרר למספר שעות, להתייצבות (3-4 שעות).

מגישים. זוללים. מיישרים.


הערות ותוספות:
* במקום הקמח התופח, אפשר להשתמש באותה כמות של קמח וחצי כפית של אבקת אפייה.
* שכחתי לשים בעוגיות החלבה תמצית וניל, אז שמתי במקום בקרם. אפשר לשים בשניהם.
* לא אוהבים במיוחד קפה? אפשר לטבול במים עם קקאו או שוקולית או אפילו במים עם וניל.
* לא אוהבים עוגיות חלבה? העוגה מצוינת גם בלעדיהן.
* נראה לי שעדיף להשתמש בתבנית מעט יותר גדולה מזו שאני השתמשתי בה, העוגה יצאה ממש בגובה השוליים. לא קריטי, אבל עדיף.
* במקרה השתמשתי באינסטנט פודינג וניל עם פצפוצי שוקולד וכל טעם יתקבל בברכה, אבל עדיף להישאר עם המקור הוניל.
* ניתן ללקק את שאריות הקרם מהקערה. ומוו-ההקצפה. ומהלקקן.

עדכון קטן...
הנה ההפתעה המדהימה שלי!!!

נכון שהוא מושלם...? ♥


2 comments:

  1. קודם כל אהבתי את המחשבה שלך! ליום העצמאות אכן מתאימה עוגה ישראלית
    ועוגת ביסקוויטים היא באמת עוגת הילדות של כולנו - מאדדדדדדדדד ישראלי!
    אבל יש לך פה שידרוג - עוגיות הטחינה וזה מאד מאד מוצא חן בעיני!!

    השבמחק
    תשובות
    1. תודה רבה!! וזה יצא אפילו יותר טעים ממה שחשבתי ;)

      מחק